EV ALIP SATARKEN BUNLARA DİKKAT EDİN



EV ALIRKEN VEYA EV SATARKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ

Ev Alırken Nelere Dikkat Edilmeli
1) Ev Bütçenizi Net Olarak Belirleyin. Bütçenizi doğru belirleyin.
2) Beğendiğiniz Tüm Ev Seçeneklerini Ön Elemeden Geçirin
3) Alacağınız evde aracı olup olmadığını kontrol edin
4) İstenilen Fiyat ile Piyasa Değerini Kıyaslayın
5) Evin Üzerinde İpotek veya Haciz Kaydı Olup Olmadığını Öğrenin
6) Evin Boyası Yeni İse Rutubete Dikkat Edin
7) Ulaşım Seçeneklerini ve Sosyal Alanlara Yakınlığını Değerlendirin
8) Apartman Düzeni ve Komşuluk İlişkilerini Araştırın
9) Evin Krediye Uygunluk Şartlarını Araştırın
Krediye uygun olmayan bir ev zaman kaybı ve bankay ekspertiz ücreti iade edilmediği için nakit kaybı olur.
Temel olarak krediye uygun evin özellikleri:
1. Evin kat irtifakı veya mülkiyeti olmalı,
2. Yeni yapılan bir konut ise çoğu banka için en az %80 oranında tamamlanmalı,
3. Sonradan evin projesine aykırı değişiklik yapılmamış olmalı,
4. Ev tapusunda niteliği “mesken” olarak geçmeli ve kullanılmalı,
5. Evin tapusu hisseli ise tüm hissedarlar paylarının satışını yapmalı,
10) Alınacak Evde Kiracı Varsa Kira Sözleşmesi Şartlarını Değerlendirin
Almak istediğiniz evde kiracı oturuyorsa, mevcut kira sözleşmesi şartlarını incelemesiniz. Çünkü evi satın aldığınızda sözlü olarak bile yapılsa kira sözleşmesini de yasal olarak aynı şartlar ile devir almış olursunuz. Yani sözleşme bitimine kadar zam yapmaz ve şartları kiracı kabul etmediği sürece değiştiremezsiniz. Ayrıca kira sözleşmesi devam eden kiracıyı çıkarmak istemeniz durumunda, yeni ev bulması için yasal olarak 6 ay gibi bir süre tanımanızda gerekli.

11) Ev almak isteyenler konutun Yapı Ruhsatının bulunup bulunmadığını kontrol etmeli. Bu ruhsatı belediyelerden veya ilgili idarelerden kontrol edilmelisiniz Yapı ruhsatı, konut projelerinin resmi olarak incelendiği ve onaylandığı anlamını taşıyan belgedir.
12) Alacağınız konutun tapuda kaydına mutlaka bakmalısınız. Konut sahibinden tapu senedi istenilmeli, tapu dairesinden bu yerin o kimse adına kayıtlı olup olmadığı muhakkak teyit edilmelidir.Kat irtifakı kurulmayan projeden konut almayın. Tapudan kat irtifakını kontrol edin ve alacağınız konutun hangi katta olduğunu numarasına kadar tapudaki onaylı projeden bakın.
13) Dairelerin net ve brüt metrekare büyüklüklerinde verilen bilgilerin doğru olmalıdır. Konutun net metrekaresini öğrenmelisiniz.
14) Evin kentsel dönüşüm kapsamında belirlenecek riskli alanlar içinde yer almadığına emin olun. Binanın bir süre sonra kentsel dönüşüme girerek yıkılması söz konusu olabilir. Özellikle sıfır yapılmış sıfır binalardan daire alırken dikkat etmelisiniz. Kentsel dönüşüm bölgelerinde yer alan bir konut alırsanız, binanız, yasaya göre uygulama bütünlüğü açısından dönüşüm alanı içinde kaldığında yeni olsa bile yıkılacaktır.
15) Konutun zemin etüdünün yapılıp yapılmadığına bakın. Zemin etüdü deprem riskinde arsanın taşıyacağı yükü tespit eder. Zemin Etüt Raporu’nun bir kopyası müteahhitten istenmelisiniz.
16) Binanın yapımında kullanılan malzemelerden yapımcı firma sorumludur. Yapımcılar ince işçiliklerde 2 yıl, kaba işlerde ise 5 yıl süreyle sorumlu oluyorlar.Bu süre içinde bir sorun ile karşılaşırsanız bunun bedelini cebinizden ödemek yerine firma ile iletişime geçmelisiniz.
17) Konut alırken dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da binanın yalıtımlı olup olmadığı. ‘’Yapıların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeli’’ gereği binaların inşası sırasında bina yüksekliğine göre cephelerin yönetmelikte belirtilen yangın dayanım sınıflarına uygun olarak yapılması gerekiyor. Müteahhitten yalıtımla ilgili mutlaka bilgi almalısınız. Yalıtımlı binalarda yakıt giderleri daha düşük olacaktır.
18) Markalı konut projelerinden konut sahibi olmak istiyorsanız mutlaka evi gidip görmelisiniz. Firmanın televizyonda çıkan reklamlarına bakarak konut sahibi olmayın.



19) Konut alırken satış protokolü yapılmalısınız. Bu protokolün biri alıcıda, diğeri satıcıda kalmalı. Anlaşmaya varılan satış şartları ayrıntıları ile bu protokole yazılarak karşılıklı imzalanmalı, satış protokolü birkaç sayfadan oluşuyorsa her sayfada alıcı ve satıcının imzaları bulunmalıdır. Satış protokolü imzalanmadan kaparo verilmemelidir. Protokole ne miktar kaparo verildiği yazılmalı ve kaparo anlaşılan satış bedelinin yüzde 5’ini geçmemelidir.
20) Konut satın alacaklar belirli harçları ve vergileri ödemekle yükümlüdür. Bu harçların ve vergilerin neler olduğu ve miktarları araştırılıp, kesin olarak öğrenilmelidir. Gayrimenkulün bağlı bulunduğu belediyeden taşınmazın emlak vergisi değeri öğrenilmelidir.
21) Konut kredisi kullanarak ev alacakların ise en az 3-4 bankanın faiz oranı ve dosya masraflarını karşılaştırarak karar vermesi gerekir. Faiz oranı düşük olsa bile dosya masrafı yüksek olan bankalara dikkat edilmeli. Projelerde uygulanan kampanya ve farklı ödeme seçeneklerini iyi araştırmalısınız.
22) Ev sahibi olan fakat sonradan vazgeçen ev sahipleri için 14 gün cayma süresi olduğunu unutmayın.28 Mayıs 2014’te yürürlüğe giren Tüketicinin Korunması Hakkında Kanuna göre, konutta sözleşmeden cayma hakkı 14 gün olarak uygulanıyor. 14 günde alımdan vazgeçen tüketiciden herhangi bir ceza da alınmıyor.
23) Konutların fiyatları kadar aidatlarda önemlidir. Ev almadan önce konutun aidat fiyatını öğrenmelisiniz.

24) Evin iç ve dış özellikleri incelenmeli
Evin iç ve dış özelliklerinin incelenmesi gerekiyor. Isıtma sistemi merkezi mi yoksa doğalgazla mı ısıtıldığına dikkat edilmeli.
Bina dış cephesindeki ısı yalıtımı uygulama detayı sorulmalı, pencere doğramalarının ısı yalıtım değeri hakkında bilgi alınmalı. Eğer alacağınız ev çatı katında ise çatının su yalıtımı, zemin katta ise zeminde yapılan su yalıtımı önem taşıyor. Banyo gibi ıslak hacimlerdeki su yalıtımı konusunu araştırarak öğrenmek çok zor. Bu nedenle güvenebileceğiniz bir müteahhit firmadan ev almak en garanti seçenek.



 Konut satışında nelere dikkat edilmelidir?

Konutun ideal biçimde, gerçek değerinde ve hızlı şekilde satılması için:
• Konutun değeri gerçekçi belirlenmelidir.
• Konut kredisine uygunluk koşulları değerlendirilmelidir.
• İpotek veya farklı bir kısıtlama var ise hemen kaldırılmalıdır.
• Satış ilanı ve reklamları daha fazla platformda yapılmalıdır.
• Evin görsellerini net şekilde edinin ve olumlu olumsuz yanları var ise belirtin.
Doğru ilan, doğru fiyat ve doğru satış tekniklerini kullanarak ideal biçimde konut satışı sağlayabilirsiniz. Bahsedilen konut üzerinde anlaşma sağlandığındaysa yapılması gerekenler şu şekilde sıralanabilir:
• Anlaşmaya vardığınız tüm konuları yazarak imzalayın.
• Satışı yapılan gayrimenkul içerisinde kiracı var ise satış öncesi belirtilmelidir.
• DASK sigortasının olduğu kontrol edilmelidir.
• Sigortasının olduğu, vergilerinin ödendiği araştırılmalı ve gerekli kurumlardan ”borcu yoktur” yazısının olması önemlidir.
• Tapu işlemlerinde, gerçek satış değeri belirtilmelidir.
• Değer artış kazancı vergisi, satış sonrasında hesaplanmalıdır.
• Satış işlemi için güvenilir ödeme yöntemleri ve güvenli transfer seçeneklerini kullanın.
• Satış sonrası, ilanların kaldırılması önemlidir.
• Aboneliklerin iptali ve yeni aboneliklerin başvurusu yapılmalıdır.
• Satış işlemi tamamlandığında belediyeye bildirilmesi ve ikametgah işlemlerinin tamamlanması gereklidir.

Konut alırken dolandırılmaya karşı dikkatli olun!

Büyük tutarların, düzensiz piyasaların ve tecrübesiz tarafların söz konusu olduğu her süreç gibi ev alım sürecinde de çeşitli dolandırıcılık olayları çok sık görülmekte. Size “o kaçırılmaz fırsatı” sunan satıcı acaba gerçekten o evin sahibi mi? İlk kontrol, tapu üzerindeki isim ile karşınızdaki kişinin kimlik bilgilerinin tuttuğunu görmek. Peki ya size verilen tapu senedi sahteyse? Tapu senedi üzerindeki ismin, ilçe tapu müdürlüğü kayıtları ile de uyumlu olduğunu görmelisiniz. Bu kontroller yapılmadan hiç bir satış işlemi ya da kapora gönderimi yapılmamalı.
Benzer bir kontrolü, emlakçılar için de yapmalısınız. İnternette gördüğünüz iyi fiyatlı evin tam satılma/kiralanma aşamasında olduğunu söyleyip daha evi göstermeden önden kapora isteyenlere karşı çok dikkat edin. Bir evin yetkili danışmanı olduğunu iddia eden kişilerden belge isteyin. Gerçek yetkili danışman ile ilk defa tapuda karşılaşıp son anda ek bir masrafa katlanmak zorunda kalmayın.
Bir evi almadan önce gerçekten sorunsuz olduğundan emin olmalısınız. En azından beraberinde size getireceği sorunlardan önceden haberdar olmalı ve ona göre bir fiyat indirimi almalısınız. Bu ve benzeri kontrollerin hiç birini atlamadan, eksiksiz şekilde incelemezseniz risk alırsınız. Tüm bu riskleri bertaraf etmek için yanınızda bir uzmanın olması akıllıca olacaktır. Yuvako ev alırken dikkat edilmesi gerekenler konusunda uzmandır. Sizin yerinize her aşamada oluşabilecek riskleri inceler ve sizi doğabilecek kötü sonuçlara karşı korur. Türkiye’de bireysel alıcılar için yeni bir kavram olan “Alıcı Danışmanlığı” hakkında detaylı bilgi almak için aşağıdaki formu doldurmanız yeterli. Hayalinizdeki evi Yuvako ile bulup satın almadığınız sürece aldığınız tüm Alıcı Danışmanlığı hizmetleri tamamen ücretsizdir. Uzmanlarımız sizi risklere karşı korumak için hazır.



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir