TALAK 4. AYETİN DOĞRUSU: ADET, İDDET ve EVLİLİK YAŞI

Talak 65/4. Adetten kesilmiş kadınlarınız hakkında şüpheye düşerseniz, onların iddeti de üç aydır; adet görmeyenler de öyledir. Yüklülerin süresi ise doğum yapmalarıdır. Her kim Allah’tan korkarsa, Allah onun işine bir kolaylık verir.

Açıklaması: Allah C.C bu ayette boşanan kadınların ayrıldıklarında hamile olabilme ihtimalleri sebebi ile bekleme süreleri hakkında adaleti öğretiyor.

Eşinden ayrıldığında hamile olma ihtimali olan kadınlar 3 ay bekler



Durumlar:
1: Adet olurken adetten kesikmiş kadınlar 3 ay bekler.
2: Adet görmeyenlerde 3 ay bekler. ( Adet görmemenin bir kaç tıbbi sebebi veya koşul dolayısıyla sebebi olur.) ( Allah bu ayet ile küçük yaş evliliklere izin verdi denilmesi yanlıştır. Hatırlanmalıdır ki Kuran, kendi yaşam tarzı olan toplumlara inmiştir, o toplumların yaptıklarının doğru veya yanlış olduğunu anlatmaktadır. Toplumun yaptıkları üzerine adaleti tavsiye etmekte ve adaleti öğretmektedir.)
3: Hamile ise doğum yapana kadar bekler.

ALLAH C.C AYNI ZAMANDA EVLİLİK YAŞININ DOĞRUSUNU DA AÇIKLADI :

4 Nisa 6. Yetimleri, evlenme çağına gelinceye kadar gözetin ve denetleyin. Onlarda bir olgunlaşma hissettiğinizde hemen mallarını kendilerine teslim edin, büyüyüp ellerine alacaklar diye o malları israfla yemeye kalkmayın. İhtiyacı olmayan tenezzül etmesin. Muhtaç olan da örfe uygun bir şekilde yesin. Mallarını kendilerine teslim ettiğiniz zaman karşılarında şahit bulundurun. Hesabınızı doğru tutmak için Allah’ın hareketlerinizi hesaba çekmesi yeter!

Açıklama: Nisa 6. Ayette evlenme çağı ve olgunlaşma diyerek yaş ile ilgili doğru olanı, kendi görüşünü bildirmiştir.



YAZAN: Hakan Coşar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir