TÜM PEYGAMBERLER MÜSLÜMANDI

 

BÜTÜN PEYGAMBERLER MÜSLÜMANDIR….

Asrımızda Devletler  ekonomik olarak çökerken, uluslar üstü şirketler yükselmekte…. siyasal bölünmeler gelmekte…devletleri bir arada tutacak olan kültür inanç ve sevginin içleri algı yönetimi ile boşaltılmakta…bencil, kafası çalışmayan köle insanlar meydana getirilmeye çalışılmakta. İlk bakışta kullanılan ögeler ekonomik ve siyasal görünse de din çok sinsi bir şekilde ekonomik ve  siyasalzeminin altında onlara zemin teşkil etmektedir.

O zaman bizler emperyalizmin silahlarından biri olan dinimizi ve diğer dinleri tanımak mecburiyetindeyiz..

İnsanın düşünerek Allah’ı bulması ile ve Allah’ın dini içinmücadelesi, örnek alınması gereken Hz.İbrahim, bu gün bu emperyalizm çarkında  kullanılmaktadır. İbrahim-i dinlerin birleşimi adı altında dünya din birliğine gidilme yolu ile Müslümalık silinmek istemektedir.

Din birliği deniyor da, hangi dinin birliği? Tabii  ki Allah gönderdiği bütün peygamberlerine aynı şeyleri söylemiştir aynı dini, aynı yolu vermiştir. Ama Kuran’dan başka Allah tarafından korunmuş Allah kelamı olan bir kitap yok ki bu zamanda! İnsan eli ile yazılmış birer din kitabı olan Tevrat ve İncil’de,  Kuran’daki İbrahim’in doğru yolu yok ki … İbrahim’i tanımak için onu Kuran’dan okumak gerekir. O gönül zengini, sabırlı, araştıran, soran, çözüm bulan, Allah emrini katıksız yerine getirmeye çalışan, vicdan sahibi, içli, lider, mütevazi olan kişiliğini Kuran’da bulabiliriz…. Tevrat ve İncil’de değil. İbrahim-i dinler ile birleşimden ne kastedildiğini anlamak için yüzük taşı olan Hz. İbrahim’i dinlere göre araştıralım ki….emperyalizm her dinin babası sayılan Hz. İbrahim’i nasıl kullanıyor bulalım. İbrahim hangi dinden onu bulalım önce……

2/BAKARA/140-YOKSA SİZ, GERÇEKTEN İBRAHİM’İN, İSMAİL’İN, İSHAK’IN, YAKUB’UN VE TORUNLARININ YAHUDİ VEYA HIRİSTİYAN OLDUKLARINI MI SÖYLÜYORSUNUZ? DE Kİ: “SİZ Mİ DAHA İYİ BİLİYORSUNUZ, YOKSA ALLAH MI? ALLAH’TAN KENDİSİNDE OLAN BİR ŞEHADETİ GİZLEYENDEN DAHA ZALİM OLAN KİMDİR? ALLAH, YAPTIKLARINIZDAN GAFİL DEĞİLDİR.”

Ayrıca Allah Hz. İbrahim (as)’ın Hıristiyan mı, Musevi mi olduğunun tartışılmasının yersiz bir tartışma olduğunu diğer ayetlerde şu şekilde bildirmektedir: 

3/ALİ İMRAN/65-66-EY KİTAP EHLİ, İBRAHİM KONUSUNDA NE DİYE ÇEKİŞİP TARTIŞIYORSUNUZ? TEVRAT DA, İNCİL DE ANCAK ONDAN SONRA İNDİRİLMİŞTİR. YİNE DE AKIL ERDİRMEYECEK MİSİNİZ? İŞTE SİZLER BÖYLESİNİZ; HAKKINDA BİLGİNİZ OLAN ŞEYDE TARTIŞTINIZ, AMA HİÇ BİLGİNİZ OLMAYAN BİR KONUDA NE DİYE TARTIŞIP-DURUYORSUNUZ? OYSA ALLAH BİLİR, SİZLER BİLMEZSİNİZ.

Veeee…..

3/ALİ İMRAN/67- İBRAHİM, NE YAHUDİ İDİ, NE DE HIRİSTİYANDI: ANCAK, O HANİF (MUVAHHİD) BİR MÜSLÜMANDI, MÜŞRİKLERDEN DE DEĞİLDİ.

Oğlu İsmail ile Kabe’yi inşa ederken ettiği dua da şuydu:

2/BAKARA/128-“RABBİMİZ, İKİMİZİ SANA TESLİM OLMUŞ (MÜSLÜMANLAR) KIL VE SOYUMUZDAN SANA TESLİM OLMUŞ (MÜSLÜMAN) BİR ÜMMET (VER). BİZE İBADET YÖNTEMLERİNİ (YER VEYA İLKELERİNİ) GÖSTER VE TEVBEMİZİ KABUL ET. ŞÜPHESİZ, SEN TEVBELERİ KABUL EDEN VE ESİRGEYENSİN.”

Allah Kuran’da Hz. İbrahim (as)’ın Musevi veya Hıristiyan olmadığını, “hanif” bir dine mensup olduğunu kesin olarak ifade etmektedir. “Hanif” kelimesi, “Allah’ın emrine teslim olup, Allah’ın dininden hiçbir konuda caymayan, ihlaslı kişi” anlamını taşımaktadır. Hz. İbrahim (as)’ınhanif” olarak bildirilen özelliği, Allah’a bir ve tek olarak iman etmesi ve teslim olmasıdır.

Başka bir ayette de Rabbimiz, Hz. Muhammed’e, Hz. İbrahim’in dinine uymasını emretmektedir:

16/NAHL/123- SONRA SANA VAHYETTİK: “HANİF  OLAN İBRAHİM’İN DİNİNE UY. O, MÜŞRİKLERDEN DEĞİLDİ.”

30/RUM/30- ÖYLEYSE SEN YÜZÜNÜ ALLAH’I BİRLEYEN (BİR HANİF) OLARAK DİNE, ALLAH’IN O FITRATINA ÇEVİR; Kİ İNSANLARI BUNUN ÜZERİNE YARATMIŞTIR. ALLAH’IN YARATIŞI İÇİN HİÇBİR DEĞİŞTİRME YOKTUR. İŞTE DİMDİK AYAKTA DURAN DİN (BUDUR). ANCAK İNSANLARIN ÇOĞU BİLMEZLER.

Ayrıca birçok ayetten de anlaşıldığı üzere, “hanif” kelimesi ile ifade edilen Hz. İbrahim (as)’ın dini, özünde İslam ile aynıdır. Zaten bütün hak dinler, bozulmamış halleriyle temelde bir ve tek olan Allah’ın rızasını, rahmetini kazanmak üzerine kuruludur. Bu hak din, Hz. İbrahim’den sonra oğulları, torunları ve onun soyundan gelen diğer salih insanlar tarafından ayakta tutulmuştur. Örneğin Kuran’da, Hz. Yusuf’un hapishane arkadaşlarıyla yaptığı konuşmaya dikkat çekilmektedir. Ayette haber verildiği gibi, Hz. Yusuf  konuşurkenkendisinin, ataları Hz. İbrahim  ve onun neslinin dinine uyduğunu şöyle ifade etmektedir:

12/YUSUF/38-ATALARIM İBRAHİM’İN, İSHAK’IN VE YAKUB’UN DİNİNE UYDUM. ALLAH’A HİÇBİR ŞEYLE ŞİRK KOŞMAMIZ BİZİM İÇİN OLACAK ŞEY DEĞİL. BU, BİZE VE İNSANLARA ALLAH’IN LÜTUF VE İHSANINDANDIR, ANCAK İNSANLARIN ÇOĞU ŞÜKRETMEZLER.

Hz. Yusuf’un ölürken duası şöyleydi:

12/YUSUF/101- GÖKLERİN VE YERİN YARATICISI, DÜNYADA VE AHİRETTE BENİM VELİM SENSİN. MÜSLÜMAN OLARAK BENİM HAYATIMA SON VER VE BENİ SALİHLERİN ARASINA KAT.”

Allah bir ayetinde de İslam’ın yani Hz. İbrahim’in dininin  kolayolduğunu bildirmektedir:

22/HAC/78-… O, SİZLERİ SEÇMİŞ VE DİN KONUSUNDA SİZE BİR GÜÇLÜK YÜKLEMEMİŞTİR, ATANIZ İBRAHİM’İN DİNİ(NDE OLDUĞU GİBİ). O (ALLAH) BUNDAN DAHA ÖNCE DE, BUNDA (KUR’AN’DA) DA SİZİ “MÜSLÜMANLAR” OLARAK İSİMLENDİRDİ; ELÇİ SİZİN ÜZERİNİZE ŞAHİD OLSUN, SİZ DE İNSANLAR ÜZERİNE ŞAHİDLER OLASINIZ DİYE. ARTIK DOSDOĞRU DESTEĞİ VERİN, ZEKATI VERİN VE ALLAH’A SARILIN, SİZİN MEVLANIZ O’DUR. İŞTE, NE GÜZEL MEVLA VE NE GÜZEL YARDIMCI.

Ayette bildirildiği üzere, Hz. İbrahim (as) gibi bir ve tek olan Allah’a yönelen ve dini tam anlamıyla yaşayan insanlar Kuran’da “Müslümanlar” olarak isimlendirilmektedir. “Müslüman” kelimesi, Arapçadaki “selam” kelimesinden türemiştir ve “selamete kavuşan” veya “teslim olan” anlamına gelmektedir. Müslümanlığın özü, Allah’a teslim olmak ve bu teslimiyetin verdiği güvenlik ve huzuru yaşamaktır. Allah’ın insanlara hidayete yönelten mübarek birer şahıs olarak gönderdiği peygamberleri de,  Rabbimiz’e olan teslimiyetleri, gönülden bağlılıkları ve tevekkülleriyle bizlere örnektirler. Onlar her işlerinde Rabbimiz’e yönelen, O’na sığınan, sadece O’nu dost edinen ve O’ndan yardım isteyen teslimiyetli kimselerdir. Bu nedenle de Kuran’da her biri “Müslüman” olarak isimlendirilmektedir.

Örneğin Kuran’da Hz. Nuh kavmine der ki: 

10/YUNUS/72- “… BENİM ECRİM, YALNIZCA ALLAH’A AİTTİR. VE BEN, MÜSLÜMANLARDAN OLMAKLA EMROLUNDUM.

Hz. Musa kavmine der ki:

10 /YUNUS/ 84-“… EY KAVMİM, EĞER SİZ ALLAH’A İMAN EDİP MÜSLÜMAN OLMUŞSANIZ, ARTIK YALNIZCA O’NA TEVEKKÜL EDİN.”

Ve yine Kuran’da Hz. Süleyman (as)’ın Sebe halkına şunları söyler:

27/NEML/31-“BANA KARŞI BÜYÜKLÜK GÖSTERMEYİN VE BANA MÜSLÜMAN OLARAK GELİN”

Maide Suresi’nde ise Allah Hz .İsa’nın havarilerine şu şekilde vahyetmiştir.

5/MAİDE/111- HANİ HAVARİLERE: “BANA VE ELÇİME İMAN EDİN” DİYE VAHY (İLHAM) ETMİŞTİM; ONLAR DA: “İMAN ETTİK, GERÇEKTEN MÜSLÜMANLAR OLDUĞUMUZA SEN DE ŞAHİD OL” DEMİŞLERDİ.  

Ve ölürken Hz. Yakup…..

2/BAKARA/133-  YOKSA SİZ YA’KUB’A ÖLÜM GELDİĞİ ZAMAN YANINDA MI İDİNİZ? O ZAMAN OĞULLARINA:’BENDEN SONRA NEYE İBÂDET EDECEKSİNİZ?’ DEMİŞTİ. (OĞULLARI DA:) ‘SENİN İLÂHIN VE ATALARIN İBRÂHÎM, İSMÂÎL VE İSHÂK’IN İLÂHI OLAN TEK BİR İLÂHA (ALLAH’A) İBÂDET EDECEĞİZ. ZATEN BİZ, O’NA TESLÎM OLAN KİMSELERİZ!’ DEDİLER.

Yukarıdaki ayetlerde de görüldüğü gibi, salih müminler Allah’a teslim olan, katıksız şekilde din ahlakını yaşayan kimselerdir. Allah bu insanları ve onlara inananları “Müslüman” ismiyle şereflendirmiştir.

Ayetlerde de gördüğümüz gibi, Allah Hz. İbrahim’i tüm insanlara örnek kılmıştır. Ayetlerde Hz. İbrahim  gibi diğer peygamberler de Allah’a teslim olmuş, hanif Müslümanlar olarak anılmaktadırlar. Bu dinlerin hepsi, temeli Hz. İbrahim’in dinine dayanan tek dindir.

Hz. İbrahim  ve onun hanif dininin, Müslümanlar ile Kitap Ehli arasında ortak bir kelime olduğu unutulmamalıdır. Kuran der ki:

3/ALİ İMRAN/64- DE Kİ: “EY KİTAP EHLİ, BİZİMLE SİZİN ARANIZDA MÜŞTEREK (OLAN) BİR KELİMEYE (TEVHİDE) GELİN. ALLAH’TAN BAŞKASINA KULLUK ETMEYELİM, O’NA HİÇBİR ŞEYİ ORTAK KOŞMAYALIM VE ALLAH’I BIRAKIP BİR KISMIMIZ (DİĞER) BİR KISMIMIZI RABLER EDİNMEYELİM.” EĞER YİNE YÜZ ÇEVİRİRLERSE, DEYİN Kİ: “ŞAHİD OLUN, BİZ GERÇEKTEN MÜSLÜMANLARIZ.”

 

Yazan: Hale Eralp


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir